Gymnázium Třeboň
Nacházíte se zde: Úvodní stránka / Servis / Pro žáky / Bistro

Nové bistro a studentský klub

Od nového školního roku otevíráme na našem gymnáziu nové bistro. Nový prostor v přízemí školy jsme vybudovali podle návrhu Ing. Arch. Zuzany Ficalové v místě dřívější poradny školní psycholožky a spojili jsme jej s prostorem studentského klubu. Dnes už bývalý studentský klub mohl prostorově jen těžko uspokojit více žáků, pro novou psychologickou poradnu bude určitě sloužit ideálně. Žáci novým školním bistrem získávají větší prostor pro možné občerstvení těla i ducha - snad bude do budoucna sloužit ke spokojenosti všech. Bistro se studentským klubem plánujeme otevírat od 7:00, na pevně stanovené zavírací době se teprve dohodneme (zatím plánujeme cca 14:00, po uzavření Bistra bychom rádi nechávali studentský klub k dispozici). O nové bistro se bude starat jeho nový provozovatel - přesněji řečeno dvě dámy: Markéta Blažková a Blanka Princová. Poprosili jsme první z nich (na fotografii vlevo) o krátký rozhovor, prostřednictvím kterého Vás seznámí alespoň ve stručnosti se svým konceptem:

Mohli byste se nám představit? Kdo jste, jaké máte zkušenost v oboru gastro?

Já se jmenuji Markéta Blažková a budu vytvářet zázemí pro výrobu všech dobrot. Jsem tzv. šedá eminence, kdy vše zaštiťuji po právní, ekonomické a všech dalších nezáživných stránkách. Provozuji již 18 let rodinný penzion, kde nabízím kromě jiného plné a polopenze. Vařit tedy umím, jen neumím cukrařinu, zdobení…ode mne je vše výborné, ale nenajíte se očima. Moje kolegyně a více než 20 let i přítelkyně se jmenuje Blanka Princová. Celý život pracovala v nejrůznějších gastro podnicích, naposledy ji můžete z Třeboně znát z kavárny V klenbách. Ona je na rozdíl ode mne cukrářka a udělá vám takové bagety, croissanty a zákusky, že se vám budou už při pohledu sbíhat sliny. Společně jsme chtěli pracovat již dlouho, ale až nyní se objevila vhodná příležitost.  

Jak jste se dozvěděli o tom, že se na gymnáziu chystá nové bistro?

Jednoduše. Jako vzorný rodič navštěvuji třídní schůzky a na poslední z nich se pan učitel třídní mimo jiné zmínil, že hledáte provozovatele bistra.

Proč jste se rozhodli nabídnout své služby právě našemu gymnáziu?

Jak již bylo řečeno, dlouho jsme s Blankou snily o společném projektu a tento nám přišel jako ten správný.

Máte nějakou osobní zkušenost se studentským bistrem (jako provozovatel i jako návštěvník)?

Ne nemáme. Ale řadu let jsme organizovali měsíc co měsíc dětské akce i s občerstvením, takže představu máme.

Jaký je Váš plán/koncept bistra?

Nečekejte žádnou benzínovou stanici. Nečekejte žádné coca-coly, brambůrky apod. Obě jsme matky dospělých dětí, kterým jsme řadu let dělaly svačiny. Takže u nás najdete to, co vám maminka nestačila přichystat. Buchty, obložené chleby, housky, domácí pizzu, jogurty, pudingy. Máme plán na první měsíc a podle toho, co bude studentům chutnat, co budou chtít, budeme dále upravovat jídelníček.

Jaké suroviny budete používat, jaké máte dodavatele?

Dodavatele máme prověřené, ty, s kterými pracuji již řadu let na penzionu. Např. řeznictví Kocar z Hospříze, pekárna Novosedly apod., ovoce a zeleninu vozíme pravidelně z Kréty. Většinu výrobků si ale stejně vyrobíme samy.

Provozovat bistro je velká výzva - v čem chcete být originální? Plánujete nějaké speciální akce?

Nepotřebujeme být originální, potřebujeme, aby dětem chutnalo. Speciální akce samozřejmě přijdou, jakmile se zaběhne běžný provoz. Rádi bychom reagovali na akce pořádané školou – speciální dny, výlety, koncerty. Máme v plánu zpracovávat čerstvé ovoce a zeleninu z Kréty, kterou od října pravidelně vozíme.

Dovedete si představit, jak obsloužíte během krátké doby maximum zájemců o dobrou svačinku?

Musíme si na to zajít, stejně jako studenti přijdou sami na to, kdy je pro každého z nich nejvýhodnější přijít. Otevřeno bude již od 7,00 hod. Tedy řada z nich si může přijít pro svačinu již ráno. Za velkou přestávku to opravdu nestihneme ani my, ani oni. Každý týden si studenti budou moci na týden dopředu objednat z nabídky komplet svačiny připravené v taškách a boxech, takže předpokládáme, že část svačin bude odbavena „pouhým“ výdejem hotových balíčků.

Přemýšlíte třeba i nad tím, jak minimalizovat odpadky, jak být co nejšetrnější k přírodě?

Maximum svačin a nápojů bude ve vratných obalech. Veškerá káva se bude podávat jen v zálohovaných Re kelímcích, žádné jednorázové kelímky nebudou. Pokud si je studenti nebudou chtít „koupit“, mohou mí své vlastní nádoby, které se pod kávovar vejdou. Jeden kelímek je v hodnotě 50,- Kč jako vratná záloha. Důležité je, že při vrácení musí mít víčko s QR kódem. Vrátit lze i v jakékoli jiné prodejně se smlouvou o Re kelímcích. Veškeré mléčné výrobky budou pocházet z naší výroby a skleničky s víčky jsou zálohované v hodnotě 10,- Kč. Zálohované jsou i obaly na objednané svačiny – taška, box, sáček = 100,- Kč. Důležité je, že je studenti nemusí mýt!!! Škola pořídila do bistra myčku, takže student sní svačinu a pokud nevrátí obaly hned, ráno je přinese ze skříňky prázdné, špinavé a vymění za plné. V tu chvíli je to kus za kus a odpadá proces s vratnou zálohou.  

Jak se na spolupráci s gymnáziem a našimi studenty těšíte, jaká převažují očekávání?

Těšíme se, protože to budou nová zkušenost. Blanka velice dobře vychází s mladými lidmi a moc se mezi ně těší. Já jsem trochu studený čumák, ale již nyní vím, že budou dny, kdy za ni budu muset zaskočit  a nebojím se toho. Důležitá je vzájemná tolerance a důvěra. Pokud toto nastavíme hned od začátku, pak jak říká Blanka: „Do důchodu jdu až za 20 let.“ Veškeré dobroty se vám budeme snažit představovat i na sociálních sítích - stačí zadat Bystré bistro u Blanky.

Přejeme Vám, aby se Vám u nás na gymnáziu líbilo a aby byla spolupráce oboustranně příjemná - moc se na všechny Vaše dobroty těšíme!

ako

Chcete udělit souhlas s využíváním sledovacích cookies?
Další informace

Přijmout Odmítnout