Gymnázium Třeboň

Novinky pro školní rok 2024/2025

Vážení rodiče, vážení žáci, všichni, kdo se zajímáte o naše gymnázium a sledujete jeho rozvoj,

dovolte mi, abych Vás i na začátku školního roku 2024/2025 seznámila s tím, co se nám společnými silami podařilo a daří, na co jsme pyšní a hlavně co nového chystáme:

1 Velká hrdost

Jedním z důležitých kritérií kvality střední školy není tolik úspěšnost přijetí jejích absolventů na vysoké školy, ale jejich dokončení a absolutorium. V červenci 2024 slavnostně promovalo v pražském Karolinu pět (!) absolventů třeboňského gymnázia z jednoho ročníku (výroční maturitní ročník 2018) - Jaroslav Balcar, Romana Illeová, Filip Otepka, Dominik Pešl a Martin Tesař jsou všichni čerství lékaři, absolventi 1. a 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Dva z nich dokonce ukončili studium s vyznamenáním, Martin měl za všechny promující slavnostní proslov (viz foto). Udělalo nám obrovskou radost, že se s díky a vděkem přihlásili i k našemu gymnáziu, jsme neskutečně hrdí na skutečnost, že má díky takovým studentům třeboňské gymnázium vysoký kredit a patří mezi školy s nejvyšším počtem absolventů lékařských fakult Univerzity Karlovy. Přejeme všem novým lékařům šťastný vstup do této obdivuhodné profese, pevné zdraví, osobní naplnění a spokojenost. 

2 Budova

  • V červenci se nám podařilo vyměnit v aule všechna okna a opatřit je novým zastíněním - tuto investiční akci zrealizovala firma Vekra, stejná firma, prostřednictvím které jsme vloni vyměnili okna ve čtyřech kabinetech. Pokračuje tak naplnění naší strategie maximálně hospodařit s energiemi - díky izolačním sklům se určitě zlepší uživatelský komfort v těchto prostorách v chladných i horkých měsících. Prohlédněte si, jak rekonstrukce probíhala zde
  • Během letních prázdnin prošel náročnou rekonstrukcí prostor dnes již bývalé poradny školní psycholožky, kde jsme vybudovali pro žáky i všechny zaměstnance nové školní bistro s otevřeným studentským klubem - a hlavně našli podle všeho jeho skvělé provozovatelky. Přečtěte si, prohlédněte si, jak jeho budování probíhalo, seznamte se s filosofií jeho provozování v tomto školním roce zde
  • Důkladnou revitalizací prošly další dvě učebny (matematika a český jazyk) - vymalováno, natřeno topení, opravená podlaha
  • Pro naši školní psycholožku jsme vybudovali v přízemí vedle nového bistra novou útulnou poradnu (dřívejší studentský klub).
  • Aktuálně probíhají finální práce na projektové prováděcí dokumentaci k realizaci nového přednáškového sálu v půdních prostorách školy, na kterou žádáme dotaci z Fondu rozvoje školství KÚ ve výši 9 mil. Kč. Projekt pro nás připravuje Ateliér 111 Architekti, se kterým jsme spolupracovali na realizaci nové školní knihovny v roce 2017 a se kterým jsme na konci června předložili všechny podklady na SÚ Třeboň a zažádali o stavební povolení. Více o projektu zde

3 Škola, výuka

  • I v letošním školním roce budeme klást důraz na mediální výchovu, kterou se nám povedlo v loňském roce oživit a restartovat i díky tandemové výuce pod vedením Lucie Mylerové Paurové. Přestože již v tandemech tohoto typu pokračovat nebudeme (Lucie už u nás působit nebude), rozhodně plánujeme stále rozšiřovat možnosti zapojení mediální výchovy do výuky i mimoškolních aktivit. Plánujeme uspořádat různá setkání a debaty buď inspirované konkrétním zážitkem (film Vlny v říjnu 24, divadelní představení Dusno v listopadu 24), nebo zajímavou osobností (Pod povrch se Světlanou Witowskou nebo debatu o vnitřní bezpečnosti státu a desinformacích s Janem Paďourkem, vrchním ředitelem sekce vnitřní bezpečnosti a policejního vzdělávání Ministerstva vnitra).
  • Náš vážný zájem o rozšiřování obzorů žáků i učitelů v souvislosti s prudkým nárůstem a vlivem umělé inteligence jsme podpořili naší účastí v projektu AI dětem, ve kterém jsme registrovaní jako pilotní škola. Na konci školního roku jsme pilotovali některé programy dokončovaného kurikula umělé inteligence pro základní a střední školy, rádi bychom v těch nejinspirativnějších tématech pokračovali. Velkou oporou nám v tom bude i letos Karel Vávře - ne již z pozice vyučujícícho, ale jako náš nový specialista přes IT a vedoucí kroužku programování, do kterého se může kdokoliv příhlásit.
  • Běžnou výuku budeme i letos doplňovat volnočasovými aktivitami, ve kterých chceme rozvíjet zažehnutý talent či zájem žáků a hlouběji na něm pracovat. Vyučující, kteří kroužky vedou, mají pro jejich provoz skvělé podmínky i předpoklady - doporučujeme je v maximální možné míře využít (poplatek 150,- Kč/na rok je symbolický a stane se našim účastnickým příspěvkem v Asociaci středoškolských klubů, díky kterému můžeme každý rok nakupovat do těchto kroužku vybavení)
  • I letos jsme v našem pedagogickém sboru přivítali nové tváře - v kabinetu fyziky vystřídal Zbyňka Matějku fyzikář (a náš absolvent) Martin Mikuda, předmětovou komisi zeměpisu a tělocviku posílila zkušená učitelka Radka Křížová, z mateřské dovolené se vrací Michaela Bártová (IT/MAT).
  • Pro nižší gymnázium jsme nakoupili nové sady učebnic (zatím pro 1.8 a 2.8, příští rok i pro 3.8 a 4.8), desítkami nových knih jsme i díky našim dárcům obohatili žákovskou knihovnu
  • Do tématického plánu tercie jsme nově zařadili týdenní terénní zeměpisně-biologický kurz (třetí týden v září stráví tercie vždy na šumavském Zadově v chatě Churáňov, kde pro ně bude připravena externí výuka).
  • V letošním školním roce chceme poprvé v historii gymnázia uspořádat zahraniční lyžařský kurz - sexta a 2. ročník pojede v březnu lyžovat do Norska
  • S personálním zajištěním nového školního roku se můžete seznámit zde.

4 Různé

  • Vytáhli jsme do boje s nechtěnou závislostí na mobilních hrách a zakázali jejich hraní v naší škole (zakotvili jsme do školního řádu) - nechceme zůstat jen u represe, je nám daleko bližší schopnost se na tomto omezení podílet prostřednictvím dohody s žáky a věříme, že se nám to bude dařit. Jako alternativu k času strávenému u mobilu nabízíme nově vybavený studentský klub (nové sady společenských her, šachů, karet, knihy, časopisy, klavír).
  • Poradna školní psycholožky začne nabízet canisterapii (využívat pro ni bude paní psycholožka svého psa).
  • Na četná přání nejstarších žáků se nám podařilo minimalizovat nulté hodiny (zůstala jen 1 hodina SINF).
  • Nově se nám podařilo zařadit do rozvrhu primy a sekundy třídnickou hodinu - vždy hned v pondělí 1. hodinu. Podpora práce třídních učitelů je v tomto školním roce naší velkou prioritou.
  • V loňském roce se v rámci prevence osvědčila on-line schránka důvěry NNTB - do jejích služeb chceme investovat finanční prostředky i v letošním školním roce. 
  • Všichni učitelé a zaměstnanci školy projdou v listopadu kurzem "Jak jednat v případě útoku a jak se chovat v krizové situaci"

O všech akcích, které pro Vás chystáme, se budete moci dočítat zde na našich webových stránkách, stejně jako je sdílíme na pravidelně aktualizovaných sociálních sítích. Přeji nám všem spokojený a naplněný nový školní rok - jen společným každodenním setkáváním založeným na slušnosti, respektu, poctivém studiu, radosti z práce a sdílení nových informací můžeme pomoci dalšímu rozkvětu našeho milovaného gymnázia. 

Anna Koktavá, ředitelka školy

V Třeboni dne 9. září 2024

MUDr. Jaroslav Balcar, MUDr. Romana IlleováMUDr. Martin Tesař

Koktavá Anna

Chcete udělit souhlas s využíváním sledovacích cookies?
Další informace

Přijmout Odmítnout